Magamban a Társam

Sebestyén Zoltán - Magamban a Társam

Erős nő – Erős férfi

2015. december 27. 12:36 - Zoltán Sebestyén

1. rész, a szingli "erő"

Ez a végtelenül szubjektív téma naponta borzolja a kedélyeket, ki az erős nő, és erős férfi. Nehéz, hiszen általában saját életszakaszunk határozza meg, mit tartunk erősnek, és gyengének. Ami számomra erőt jelent, az más férfinak megvetendő gyengeség, vagy éppen nem is érti, miről beszélek! Példának kedvéért számomra az empátia, figyelem, együttérzés egy kifejezetten erőt sugárzó energia a férfiban, e nélkül számomra nem létezik az erős férfi fogalma. Másnak meg megvetendő, szánalmas tulajdonság, kislányos nyafogás. Szóval írásom megosztó lesz, hiszen belőlem fakad, az én értékrendem…

Sokkolva olvastam a minap egy cikket az erős 40-es nőről, akit úgy állít be a cikk írója, mint független, egyedülálló, férfi nélkül is remekül boldoguló, önmagát kiválóan képviselő hatalmas erő. Azzal még nincs is baj, hogy egy nő erős, magjában stabil, ám sajnos itt nem állt meg az ideál leírásakor, utána még sokáig ecsetelte, mennyire jó az, ha nincs párja, kolonc a nyakán, valamiféle nyávogó, hűtlenkedő, ostoba férfi. Természetesen kiemelte, hogy nem feminista, és csodás az élet komoly férfikapcsolódás nélkül. Nyilván azonnal érezhető volt, hogy a hölgy végtelenül boldogtalan, és kiábrándult, kapcsolatai tragikusak voltak az életében, és természetesen mindig mások voltak a hibásak, ő meg a szegény áldozat.

Óriási a különbözőség az általam megfogalmazható erős nő és a sokszor idealizált, hangoztatott, erős nő között, aki egyedülálló. Számomra alapvető tétel, hogy poláris világunk számtalan területén csupán társas kapcsolódásban tudunk kiteljesedni, fejlődni, erősödni. Ez alól olyan ember jelent kivételt, aki egy komoly karma ledolgozása miatt vállal sorsszerűen egyedüllétet. Miből adódik, honnan származik a jelenség, hogy rengeteg, 40 év felé közeledő, vagy azon túlhaladt egyedülálló, sokszor magányban senyvedő nő él szerte a „civilizált” világban? Na lássuk csak…

Karrierépítő szingli modell: A jelenség nem szokatlan, karrierjüket, hajszoló nők ezrei tartják fontosabbnak az üzleti világ rideg zsongását, az alkalmi kapcsolatok ösztönszintű szexuális izzását a család melegénél, az érzelmileg magas minőségű társas életnél. Számukra nem fontos a szeretet családi rezgéstartományában kötendő szövetség, amiért persze csak egyéni felelősségükig számon kérhetőek, a kapitalista környezet manipulatív érzelemformáló közegéért nem. Fogyasztói társadalmunk folyamatosan termeli a szingli nők és férfiak ideáljának végeláthatatlan érveit, ahol csajok és pasik vannak nők, illetve férfiak helyett, ahol kosztüm és öltöny a pizsama, ahol a szeretet pénz alapú, és az értékedet a pozíciód határozza meg. Ez a modern kapitalista világ érdeke, és értékrendje, a család, mint egység csupán másodlagos a munkahelyi, vagy vállalkozói önmegvalósítás mögött.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magambanatarsam.blog.hu/api/trackback/id/tr118202078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.