Magamban a Társam

Sebestyén Zoltán - Magamban a Társam

Csillagok Háborúja a mindennapokban

2016. január 03. 08:23 - Zoltán Sebestyén

Csillagok háborúja lázban ég az egész világ, jómagam is beültem már a moziba a családdal, és csodás élmény volt, remek szórakozás. Gyermekkorom nagy kedvence volt természetesen, akkor még tisztán a kaland és látványvilág ragadt magával ifjú Jediként azonosítva magamat.

A látványon túl elgondolkodtam a minap, milyen érzelmi és szellemi üzenete van a sorozatnak. Ezek a grandiózus filmek mindig hordoznak tanulságokat a tudatos emberek számára, ahogy az Avatar, vagy a Felhőatlasz, és a többiek. Szemlélve a körülöttünk lévő világot hamar észrevesszük, hogy bizony a sötét erő és a jedi energia mindenütt ott van, a párkapcsolatainkban, a munkahelyünkön, az utcán, a családban, minden élethelyzetben. Folyton döntünk tudatosságunk és ösztöneink duális ingázásának megfelelően, hogy melyik minőséget képviseljük.

Vader nagyúr talán az 5. részben mielőtt megfojtja az aktuális csillagflotta tábornokot mondja azt, hogy eredményeket akarok, és nem kifogást. Vajon hányan hallottuk már munkahelyünkön ezt a szlogent olyan vezetőktől, akiknek valószínűleg Luk, vagy Leila volt a példaképük kisgyermekként? Én számtalanszor, amíg hagyományos munkahelyen dolgoztam, és így visszagondolva kicsit elszomorít, hogy mennyi Vader nagyurat termelt ki a vadkapitalizmus a 70-es, 80-as évek csillogó szemű gyermekeiből. Vajon ők kicsit is tisztában vannak azzal, hogy a „sötét oldalra” álltak? Hogy vezető helyett buta főnökökké váltak, akik maguk előtt taszigálják a szolgáikat, míg ők csillaghajójuk biztonságából figyelik a csatát? Hogy a hátuk mögött nem tisztelik őket, hanem félnek tőlük, és pont ezért nem tudnak teljesíteni? Gyanítom nem…

Vagy párkapcsolatban, amikor erős – gyenge játszmában sínylődik két ember? Vajon tisztában vannak-e vele, hogy a sötét oldal élharcosai, miközben az egyik ostoroz, a másik meg birkaként tűri? Vader és a kapitánya, az egyik fölé magasodik, a másik behódol. Vajon aki behódol a fény útján jár, vagy a sötétséget szolgálja? Ugye? A sötét oldalra az erő egyenlőtlen elosztása a jellemző, a domináns fél privilégiuma birtokolni azt, így a gyengék csak szolga szerepet kaphatnak. Egy férfi vagy nő domináns erőt demonstrál a párkapcsolatában, és őt szolgálja a gyenge. Így alakul ki az időleges egyensúly, amíg el nem sorvad a gyenge teljesen (meghal), és akkor az erős új energiaforrás után néz.

Nézzük meg a Jedi oldalunkat. Joda bölcsességei legendásak lettek, közülük számos ma már a spirituális alapintelligencia része. Mit üzen a Jedi energia? Munkahelyen vezető légy, akire felnéznek, és követik a példádat. A harcban elől jársz, tisztelet és megbecsülés kísér. Párkapcsolatban az egyenlőség és figyelem, ami megtölti élettel a kapcsolódást. Hogy ne félelmeidre, hanem vágyaidra helyezd a figyelmedet! Hogy a jelenben élj, szeretetben, az örökké valóságban, hiszen egy Jedi nem hal meg, csak áttranszformálódik egy másik létezési síkra.

Nézz magadba, ki olvasod ezeket a sorokat! Vajon életed melyik területén vagy Jedi, és hol vagy a sötét oldal valamelyik szereplője? Figyelj befelé néhány percre, őszintén, és ha érzed a sötétség erejét (harag, düh, elégedetlenség, kín, szenvedés, önsajnálat és a többiek), akkor még időben vagy, hogy újra Jedivé szeresd magad!

Sebestyén Zoltán – Magamban a Társam

Szólj hozzá!
Címkék: önismeret

A bejegyzés trackback címe:

https://magambanatarsam.blog.hu/api/trackback/id/tr978228494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.