Magamban a Társam

Sebestyén Zoltán - Magamban a Társam

Derűsen

2016. január 26. 09:42 - Zoltán Sebestyén

Ma olvastam egy cikket Philip Zimbardo-val a pszichológus guruval, aki éppen Magyarországon fogott bele egy új kezdeményezésbe, hogy az általánosan eluralkodott, történelmi gyökerekből fakadó pesszimizmust optimista életfelfogássá alakítsa. Imádom ezt az embert, Isten hozta, közös a cél!

Ebben a cikkben olvastam, hogy a magyarok majdnem fele érzi úgy, hogy egyáltalán nem, vagy minimálisan képes hatni saját mindennapi életére, és nyolcvannégy százalékuk érzi úgy, hogy senki sem törődik másokkal. Ez döbbenetes adat, és minél idősebb generációt vizsgálnak, a kép annál lesújtóbb!

Mi a történelmi gyökere ennek a pesszimista nemzeti energiának? Miért találkozok rendszeresen olyan 30-as fiatalokkal, akik minden gondolatukkal rombolják önmagukat és környezetüket? Addig gyötrik magukat, önmagukon keresztül pedig a teremtett világukat, míg teljesen egyedül maradnak, és jellemzően dolgozni sem tudnak, mert teljesen alkalmatlanná válnak közösségi létre. Borzasztó látni, hogy saját felelősségük leghalványabb tudata nélkül mantrázzák a pusztulást hozó mintáikat. Mi ennek a gyökere, ami nem csupán szülői minta?

Nézzük csak, mit mond ősi hagyományunk, a magyar szakrális élettér. 7 generáció, aminek energiája mindig aktívan hat egy vérvonalban. Áramlik a szellemi síkon, öröklődik a genetikában, másolódik az érzelmi világunkban. Egy fiatal, 30-as ember szülei a kommunizmus nyomasztó légkörében rettegtek. Nagyszülei saját bőrükön élték meg a II. világháborút. Déd- és ükszülei I. Világháborúztak, és sokként kapták arcukba Trianon áldását, családokat szakítottak el egymástól, vagyonok tűntek el, széttépték a hazát. Előtte még 3 generáció, a legtávolabbi kb. az 1840-es években született. Amikor gyerekként szívhatták magukba, hogy kell együttes Európai összefogással eltaposni egy nemzetet. Kedves Philip, itt aztán van rumli bőven, 7 generáció óta szinte nem történt semmilyen érzelmileg felemelő, nemzetet kivirágoztató jelentős esemény, leszámítva az 50-es évek óta siratott aranycsapatot, és egyéb vizes sportsikert. Politikusok vezetik az országot, nem hazafiak, a multik modern rabszolgaságban zsákmányolják ki a magyar munkaerőt, általános divat lett az elvándorlás, gyökértelenség a virtuális pénz vízióját hajszolva, és még sorolhatnám, mennyi trágya vesz körül minket, ám nem teszem…

Csak azért írtam le az előbbieket, hogy lásd, én sem dugom homokba a fejemet, tisztában vagyok a külső, kollektíven teremtett magyar valósággal. Igen, kollektíven ezt teremtjük, és már igazolódik is a tanulmány a magyar nép lesújtóan pesszimista életteréről. Mi hozzuk létre, magunkból árad. Mindenért mi vagyunk a felelősek, évszázadok óta. Nem a ruszkik, nem az amcsik, vagy az osztrákok, MI. Ők csak eszközök voltak, hogy szenvedhessünk. Akár egy párkapcsolat, életre hívok egy olyan férfit, vagy nőt, akivel egész nap megy a lükeség, és rémálom a kapcsolatom. Működik ez nemzeti szinten is, kollektív teremtés, ez áramlik belőlünk, ezt teremtjük!

Kemény mi? Nincs kire mutogatni. Csak magunkra…

Ki más tehetné le generációs kesergésünket, mint mi, a jelen magyarjai. Tényleg jobb attól bárkinek is, hogy panaszkodik, sír, zokog, nyomorog, mert micsoda nehéz az élet? Nehéz, aki ezekkel a gondolatokkal megteremti azt. Ha változtat a gondolkodásán, más magokat vet ott bent, egyszer csak más terem ott kint! Ez az egyéni felelősség!

Egy nemzet olyan, mint az óceán, kicsi vízcseppek sokasága, kik egyenként határozzák meg milyen az egész. Mi egyenként hatunk uralkodó gondolatainkkal, érzelmi minőségünkkel a nagy egészre, a nemzet kisugárzására. Amikor derűsen ébredek fel, és hálát adok az Istenemnek, hogy itt élhetek, ezen a csodás földön, ebben a gyönyörű országban, akkor valami jót adok a nemzetnek. Amikor gondosan, szeretettel ápolom paradicsom palántáimat öko módon, amikor magyar bort iszom a vacsorámhoz élvezve annak zamatát, amikor rámosolygok a boltban az eladóra, mind-mind apró energiabomba nemzetünk és életterünk jobbá tételére. Amikor lányaimnak a szeretetről és elfogadásról mesélek, Isten ajándékát nyújtom át a következő generációnak. Amikor tanítom egy tréningen a megbocsájtás és elengedés valóságomból kiáramló módszerét, vagy egy egyéni konzultáción meseszép tükre vagyok egy szomorú embernek, mind-mind az én ajándékom az egyénnek, és általa a nemzetnek. Erre bátorítalak téged is, találd meg a hétköznapokban, hogyan tudsz adni szépet, kedveset, magas rezgésű minőséget, ami által jobbá válik a saját, és általad mások élete.

Derűsen élni, hittel teli szívvel az emberi jóságban, optimistán, és nyitottan. Így gazdagíthatja mindenki egyénként a nagy egységünket. A derű nem adomány vagy szerencse, hanem tudatosság kérdése. Nem lehet a piacon vásárolni, ám önismeret útján, sok figyelemmel ki lehet alakítani magunkban. Megtanulni elengedni, megbocsátani, egyéni és nemzeti sérelmeinket, és aktívan tenni, hogy saját életterünk fénnyel teljen meg a legszürkébb januári hétköznap is, ez a saját felelősségünk. Mindenki a maga módján cselekedhet, minden nap, a munkahelyén, a családjában, keresni a miért IGEN-eket, figyelmünket a gyarapító, testi-lelki-szellemi bőséget teremtő gondolatokra fókuszálni. Ez a kulcs ahhoz, hogy Philip Zimbardo is boldog és elégedett legyen együtt velünk, MAGYAROKKAL!

A DERŰ legyen veled testvérem!

Sebestyén Zoltán

Aktuális:

Önismereti és párkapcsolati egyéni konzultációk és terápia segítségével tudok érted tenni, ha mélyebb és átfogóbb képet szeretnél kapni önmagadról és kapcsolódásaidról. Önmagad megismerésére fordított idő mindig a legjobb befektetés az életben!

A részleteket itt találod:

http://magambanatarsam.blog.hu/2015/12/28/teremts_rendet_eletedben_egyeni_tanacsadas

Borterápia:

http://magambanatarsam.blog.hu/2017/04/16/borterapia

Előadásaimról, csoportos programjaimról, zarándoklatokról, önfejlesztő és párkapcsolati tréningekről, szabadidős programlehetőségekről az Egy Hullámhosszon tudatos közösséggel itt tudsz tájékozódni:

http://www.egyhullamhosszon.hu/programok

A programokról hírlevélre való feliratkozásra itt van lehetőséged:

sebestyenzoltan@magambanatarsam.hu

Írj egy levelet a „hírlevél” szóval, és felveszlek a listára.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magambanatarsam.blog.hu/api/trackback/id/tr858316996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.