Magamban a Társam

Sebestyén Zoltán - Magamban a Társam

Függőség és értékesség

2017. november 21. 11:48 - Zoltán Sebestyén

fuggoseg_es_ertekesseg.JPG

Minden függőség alapja az értéktelenség, az önbecsülés hiánya. Aki önmagában nem találja meg a magasabb értékeket, az vergődik csak az életben. Az alkohol, a drogok mértéktelen fogyasztása pillanatnyi kiutat jelentenek abból a nyomorult állapotból, hogy magamat szánalmasnak, szerethetetlennek, értéktelennek látom. De ilyen függés minden olyan túlfokozott kapcsolódás is, ahol önmagam kicsinységéről átterelem máshova a figyelmem félelemből, vagy éppen kintről szomjazom az értékességem visszacsatolását.

Társadalmunk további klasszikus függőségei közül néhány:

  • Függő vagyok attól, hogy a tökéletes test illúzióját építem, és az izmos/formás/plasztikázott/tökéletesre formált test látványának a külső környezettől érkező elismerésétől teszem függővé az értékességemet.
  • Karriert építek, és a karrierrel járó elismerésektől, jutalmaktól, pozíciótól, pénz mennyiségétől, teszem függővé az értékességemet.
  • Ruházattól, divattól, kocsitól, státuszszimbólumoktól teszem függővé az értékességemet.
  • Párkapcsolatban a párom visszacsatolásától függ az értékességem.
  • Valami különleges sport, művészi, társadalmi teljesítmény szükséges hozzá, hogy én értékesnek lássam önmagamat.

Mindezek túlfokozása komoly jel, hogy az önbecsülésem kibillent állapotban van. Az önmagát szerető és tisztelő ember figyel, hogy a testét karban tartsa, hogy önmagát megvalósítva művelje az életét, hogy sportoljon, stílusának megfelelő öltözékben járjon, hogy egészségére figyeljen, ám ezekben egyensúlyi állapotban van, és nem mások visszacsatolásától teszi függővé értékességét.

Az értékesség alapállapota az embernek születésében kódolva van. Csupán a minket körülvevő társadalmi és családi minták/betegség/baleset hatására ettől az eredendő értékességtől elszakadunk, és kibillenünk egy egyensúlytalan állapotba.

A tudatosság fontos ébredési pillanata, amikor önmagunkban újra rátalálunk a külső környezeti hatásoktól független értékességünkre, felismerjük és elfogadjuk erősségeinket és gyengeségeinket, és velük harmóniában hangolódunk az éber és függőségektől mentes, szabad életre.

Ehhez kívánok felismeréseket, és nyújtok jobb kezet, hogy újra rátalálj önmagad szépségére:

http://magambanatarsam.blog.hu/2017/09/13/egyeni_konzultaciok

http://magambanatarsam.blog.hu/2017/09/27/e_l_sz_egyeni_onismereti_kurzus

Várlak szeretettel:

Sebestyén Zoltán

Bejelentkezés:

info@egyhullamhosszon.hu

Szólj hozzá!
Címkék: önismeret

A bejegyzés trackback címe:

https://magambanatarsam.blog.hu/api/trackback/id/tr5713342413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.